Home
Buitenactiviteiten, Natuurinspiraties
Bomen en Mensen
Inloophuis Groesbeek
Bosrijk
Bomen planten, rituelen
Symboliek
Levensboom of boomkarakter
Bomen en Mensen cadeau geven
Persoonlijk
Zakelijk
Contact
E-mail
 
 
 

Leren Van de Natuur In de Natuur in 2018 als e-cursus.

Leren van de natuur in de natuur, een e-cursus.

Van wensen tot ontvangen, de natuur doet niet anders want het is simpelweg de jaarcyclus. In de jaarcyclus speelt het klimaat en andere omstandigheden een grote rol. De natuur creëert (produceert) niet alleen maar is tevens afhankelijk van omgevingsinvloeden en van haar weerstand tegen omstandigheden. De veerkracht van de natuur is enorm, maar niet oneindig. Dat hebben mensen met de natuur gemeen, ook wij zijn afhankelijk van de omstandigheden en het klimaat, vaak hebben we voldoende weerstand, soms ook niet. Net als planten en bomen doorlopen wij bij onze wensen de fase van wens (of kiem, zaad) tot ontvangen en oogsten om daarna opnieuw te willen en kunnen beginnen.
Soms kost een wens een jaar, maar er kunnen ook meerdere jaren mee gemoeid zijn. Van bomen is bekend dat zij hun wens tot bloeien, in het jaar voorafgaand aan de daadwerkelijk bloei en vruchten, in hun knoppen vastleggen. Tevens zorgen zij in een daadwerkelijk bloeijaar dat zij einde van het jaar rijpe vruchten met nieuwe zaden hebben.
Een boom maakt jaarringen en groeit daarmee elk jaar een stukje verder in omvang. 

Een eenjarige plant daarentegen begint elk jaar opnieuw vanuit het zaad en rond in hetzelfde jaar de oogstfase weer af met nieuwe rijpe zaden en sterft zelf af. Zowel de boom als de eenjarige plant reageren verschillend op dezelfde omstandigheden (weer, overig) en mensen reageren ook weer anders.

Mensen zijn mensen, bomen zijn bomen, wij vallen niet helemaal samen met de natuur, er zijn overeenkomsten, er zijn verschillen. Wij kunnen ons echter door de natuur laten inspireren in het werken aan ons eigen (doorlopende) scheppingsproces (het leven). De natuur spiegelt inzichten, kleuren en andere detaails die je daarvoor niet bewust waarnam.

De 12 creatiestappen in de natuur gezocht, gevonden, beleefd en verwerkt in een jaarcurus via email.  De opbouw zal dusdanig zijn dat je in een eigen, fijn  natuurgebied dicht bij je huis, de cursus kunt uitvoeren. Het vraagt wel van je om er minimaal 2 ochtenden per maand  voor vrij te maken, daarnaast nog enige verwerkingstijd binnen. Alleen door de methode serieus te nemen leer je ermee werken, je kunt niet zomaar een fase overslaan of geen zin hebben. Neemt niet weg dat er ook in de natuur zeer rustige perioden zijn, in die perioden kun je eveneens optimaal rusten en het leven ondergaan.

De Creatiespiraal is een bestaande techniek ontwikkeld door M. Knoope. De Creatiespiraal leerde eigenlijk het kunstje van de natuur. En juist daar heeft Bomen en Mensen op de creatiespiraal doorgeborduurd. En niet zomaar, ik heb al behoorlijk lang de ervaring dat de natuur nu eenmaal vol inspirerende raad en tips zit, het is meer een kwestie dat wij er voor open willen staan. Voor sommigen klinkt zoiets zweverig, en ja, dan kun je het ook niet anders zien. Maar gelukkig zijn veel mensen juist wel nieuwsgierig naar een natuurlijke wijze van leven en werken die overeenstemt met "heel het leven en de natuur".

Je krijgt allerlei tips om de natuur per maand te onderzoeken en deze tips te leren toepassen. De cursus is voor iedereen geschikt die op deze wijze wil leren en leven. Het vraagt eigenlijk alleen consequentheid en er tijd voor maken. Naast de Creatiespiraal gebruik in een aantal andere methodes (zienswijzen) die allen een logische opbouw kennen zoals ook de natuur dat heeft. Ik kan dit hier niet allemaal prijsgeven, dat ontdek je vooral door de e-curus te volgen. De cursus is voor iedereen geschikt.

Wandelcoaches (therapeuten) die hun natuurbagage willen verruimen gebruiken het op die wijze, iemand die yogales geeft kan deze lessen onderbouwen met inzichten uit de natuur. Ook mensen die mediteren of mindfulness oefenen zullen steun ervaren door "deze natuurlijke stappen".

Van alle 12 stappen ontvang je een PDF bestand, op het eind van het jaar heb je dan een digitaal boek "Leren Van de natuur In de natuur" en kun je de daarop volgende jaren zelf met de methode werken. Op de cursus zit Cright en doorgeven aan derden kan niet.  

Kosten worden medio 2017 bekend gemaakt.

De beste maand om met deze e-cursus te beginnen is december of januari.  Later kan zeker wel, maar dan adviseer ik om de cursus langer dan 12 maanden te volgen (tot een duidelijk oogstmoment) om de logische natuurlijke volgorde van rust naar actie en weer terug naar rust optimaal mee te maken. Dan maakt de cursus alleen duurder als je langer dan 12 maanden om ondersteuning vraagt.

Opgeven