Home
Buitenactiviteiten, Natuurinspiraties
Bomen en Mensen
Inloophuis Groesbeek
Bosrijk
Bomen planten, rituelen
Symboliek
Levensboom of boomkarakter
Bomen en Mensen cadeau geven
Persoonlijk
Zakelijk
Contact
E-mail
 
 

Boomsymboliek algemeen

Boomsymboliek wortelt in de religieuze traditie en in de volkscultuur. Wereldwijd hebben bomen daardoor een bijzondere, heilige of rituele betekenis gekregen. Bomen symboliseren door hun gestage groei het leven van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel.
Met hun vorm, de bovengrondse takken en de ondergrondse wortels omvatten zij in de Noorse mythologie het hele universum. De es Yggdrasil staat  in verbinding met de wereld van de goden, de wereld van de mensen en met de onderwereld. Zo'n boom wordt een levensboom genoemd. Andere namen voor een levensboom zijn wereldboom of kosmische boom.
In de Christelijke traditie symboliseert de levensboom onsterfelijkheid, de vruchten van een levensboom schenken leven.
In de volkscultuur waren bomen de verblijfplaats van de goden, in de mythologie veranderden (transformeerden) goden gemakkelijk in een boom of een ander natuurwezen.
De druïde uit de Keltische cultuur, denk aan Panomarix uit de Asterix en Obelix verhalen, sneed de ingrediënten voor de toverdrank uit de heilige eik.

 

Herdenkingsboom

Herdenken bij levensbomen

Herdenken kan vele manieren: herdenken bij een levend symbool is bijzonder omdat de groei van de boom een eigen aantrekkingskracht heeft.
Een boom kan het gemakkelijker maken om herinneringen levend te houden. Vooral bij een overlijden is dit belangrijk.

Bram Vermeulen heeft dit belang mooi verwoord: dood ben ik pas als jij me bent vergeten.

Omdat bomen oud worden kunnen zij lang onze herinneringen begeleiden. Het planten van herdenkingsbomen bestaat al lang, denk aan geboortebomen en bevrijdingsbomen.

 

Geboorteboom

Geboortebomen zijn speciale bomen, kinderen vinden het bijzonder om “hun boom” te bezoeken en te zien groeien.

 

Vriendschapsboom, huwelijksboom

Een variant op geboortebomen zijn vriendschapsbomen of bomen bij een huwelijk. Huwelijksfeesten (koper, zilver, goud, diamant) verloving, andere verbindingen (vriendschap, partnerschap, samenlevingscontract), overgangen in levensfasen, pensionering, bijzondere dienstverbanden, feestelijke gebeurtenissen etc.
 

Samenkomstboom

Samenkomst of verbindingsbomen zijn bomen waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een variant op de oude dorpspomp.
 

Troostbomen

Een boom waar je altijd met je vriend/vriendin kwam om samen  wat te kletsen, soms andere mensen te ontmoeten kan een troostboom worden als de relatie verbroken is of je partner overleden.
 

Levensboom

Levensbomen, bomen planten bij ziekte en overlijden.

Een boom planten wanneer je weet dat jouw levenseinde nadert kan je mogelijk verzoenen met het naderende einde. Het betekent dat je jouw levensenergie symbolisch overdraagt op een boom. Dit is dan je levensboom. Voor nabestaanden kan dit dezelfde betekenis hebben als een graf, het kan een herdenkingsplaats worden.

Deze "boomverbeelding" kreeg Elly van haar dochter op de dag dat zij haar levensboom plantte. De boom, een wilde appel, past in het gebied waar Elly haar hele leven naar toe ging om van het landschap en vogels te genieten. Haar kinderen zijn blij met de  wilde appel, Elly heeft er voor gekozen dat dit "haar nagedachtenisplaats" wordt. De boomplantdag was feestelijk en kreeg extra luister door het liefdevolle, vrolijke boombeeld.

 

Bomen en gezondheid

Bomen hebben een rustgevende invloed op de omgeving.
Veel mensen ervaren dit ook, of ze zich daar nu bewust van zijn of niet. Bomen zorgen voor zuurstof, voor schaduw, voor vreugde en rust.

Bomen hebben het vermogen fijnstof op te vangen en tijdelijk Co2 vast te leggen, ze zorgen voor koelte, schaduw en demping van harde geluiden.
 

Boomsymboliek in verschillende culturen

Bomen hebben in verschillende culturen een symbolische betekenis en er zijn wereldwijd verrassend veel overeenkomsten.

 

Toekomstbomen

Toekomstbomen zijn een begrip in het bosbeheer. Zij bedoelen daarmee de boom die zij bij een (forse) dunning (kap) laten staan en die de zaden gaat leveren voor de nieuwe generaties bomen van die soort. Ik ben geen bosbouwer, wel een bosliefhebber. Met toekomstbomen bedoel ik dat je bomen kunt aanplanten in bossen die daar ruimte aan geven. In ons land doet Natuurmonumenten dat.

Een populaire boom is dan de winterlinde die veel goede processen in de organische laag van het bos zorgt. Ik heb - bij verschillende gelegenheden - diverse lindes geplant en voel me zeer blij met "mijn klein bossbezit".  en voel dat ik bijdraag aan de toekomst van het bos. Ik vind het geen enkel probleem dat ik er geen zeggenschap over heb. Wat is mooier dan n.a.v. een bijzodnere gebeurtenis een boom te planten!  Zie het filmpje over het planten de winterlinde als geboorteboom.

 
  
Zoek  
adresgegevens

Bomen en Mensen
Lieke Vullings
1e Colonjes 8
6562 DL Groesbeek
Telefoon 024 – 3778885
Kamer van Koophandel 09177262.
NL87 TRIO 0784 8377 91


Agenda 2017

@bomenenmensen

linkedin

Download hier de augustus 2017 nieuwsbrief.  Je kunt het openen onder de downloadknop, meestal rechtsboven in je scherm.

10 november ontdektocht 5. Begraafplaats H. Landstichting.  Start 13.30


Lees: Stof uit berk als duurzaam isoleermiddel

Lees: schimmels kunnen plastic opruimen

13 mei 2015 artikel Bomen willen leven

Project Bosrijk

Je kunt een activiteit van Bomen en Mensen aan iemand cadeau geven. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer weten over boomkarakter en de Kelten.

Oude nieuwsbrieven kun je aanvragen.

Lezer worden van de nieuwsbrief

Overige organisaties waarmee Bomen en Mensen zich verbonden voelt (wordt momenteel herzien).

Natuurwoordenboek en Natuurweetjes

Een activiteit aanvragen bij Bomen en Mensen

Bedrijfs- en familieuitjes (tot 15 personen) is mogelijk. Meer mensen kan, dan vraag ik hulp bij een collega.