Bomen als richtingwijzer en het leven van bomen

Mensen kunnen niet zonder bomen, naast zuurstofproducent zijn de esthetische en rustgevende invloed van bomen onmiskenbaar. Maar wat zijn bomen nu precies, hoe leven en ontwikkelen zij zich, wat is hun optimale leefomgeving?
Maar hier een indruk van wat bomen zoal kunnen:

Bomen; geen idee wanneer zij zich precies in mijn leven wortelden. Maar op een goeie dag waren ze er, ze bleven en ze namen steeds duidelijker vorm aan. De betekenis nam in de loop der jaren toe.

Bomen; zo groot en imposant, ze vertelden me over de “kleine mens”.

Bomen; hun knoppen en het zich ontvouwend blad, soms zo teer dat het je de adem beneemt.

Bomen; hun bloemen, soms verstopt tussen het blad, soms uitbundig zichtbaar. Het wonder van het naakte katje, vroeg in de lente, onbeschut tegen weer en wind.

Bomen; hun stevige stammen om tegen te leunen, steun- en troostgevers.

Bomen; levende herdenking bij geboorte, meegroeiend met jong leven en bomen, levende herdenking en troostend waar verlies is.

Bomen veranderen jaarlijks, ze krijgen wat meer omvang, juist dat flexibele is mooi en hoopgevend. Niets ligt voor altijd vast, alles verandert voortdurend.

Bomen; hun specifieke stammen en schors. Het stoere van een oude haagbeuk. Wie wil niet zo zijn?

Bomen; bewerkt als hakhout, een voorbeeld van een ingreep die je te boven kunt komen, waardoor je zelfs mooier en sterker wordt.

Bomen; grillige vormen en vertakkingen, inspiratie voor schilderijen, beelden, gedichten, verhalen en andere kunsten.

Bomen; hun takken als woonplaats voor vogels, soms bloemennectar als voedsel voor bijen die er honing van maken.

Bomen; hun prachtige herfstkleuren. Wat nemen zij kleurrijk afscheid van hun werkzame jaar en hoe verwonderen zij ons daarmee. Eigenlijk wil je dat dit nooit ophoudt, deze gloeiende gouden kleurenpracht. De herfst van het leven, wat is dat mooi!

Bomen; paddenstoelen zijn hun helpers, ze werken samen tot wederzijds voordeel. Andere paddenstoelen zorgen dat het bos weer opgeruimd raakt. Talloze kleine beestjes helpen liggend hout te verteren, als de boomresten eenmaal verteerd zijn zorgt dat voor een nieuwe voedingslaag voor het bos.

Bomen; zij geven schaduw en koelte. Zij leven van de lucht (konden wij dat ook maar) en mineralen uit de bodem. Omdat zij er zijn kunnen wij er zijn. Zo simpel is het.

Bomen; hun simpele vorm als een kruis, een verticaal en een horizontaal, o.a. het Christendom haalde er inspiratie uit. En een gevallen boom is als een brug naar een onontdekt terrein, gebruik zo’n brug, ontdek nieuwe horizonten.

Bomen; ’s winters laten zij de naakte waarheid zien. Zó durven te staan en jezelf laten zien. Niets verhullen.

Bomen; zij weerstaan alles, zij buigen mee met storm en wind, lopen na begrazing weer uit, dichten een wond af, maken desnoods nieuwe wortels.

Bomen; niemand hoeft ze aan te sturen, ze doen alles op het juiste moment.

Bomen; oud geworden verbrokkelen zij langzaam en authentiek, ook daarin voeden zij weer vele anderen.

Bomen; ontmoet ze op je levenspad, op vele wijzen zullen ze je inspireren, ook daarin zijn zij betrouwbaar. Bomen en Mensen kan je de weg wijzen.

Comments are closed.

MENU