Vuurvliegjes. wonderlijke wezens in het bos

Vuurvliegjes

Vuurvliegjes zijn jaarrond aanwezig, maar alleen gedurende een korte zomerperiode goed zichtbaar. Elk jaar is die periode net even anders, want afhankelijk van warm en een beetje windstil weer. Na half juli (eind juli) komen de eitjes uit en leven zij verder als larve. In de winter verstoppen zij zich achter boomschors en in het voorjaar gaan de larven, door veel te eten – op weg naar verpopping en volwassenheid. Dan is het weer circa half juni.

Er zijn er doorgaans heel veel op de Sint Jansberg, het is een “donker-bos-sprookje”. In het echt zie je meer dan op de foto, ze bewegen en zijn daardoor lastig te fotograferen. Naast genieten van sprookjesachtig licht wandelen we ook een stuk in het donker, zeker avontuurlijk, soms moeilijk, tegelijkertijd heel bijzonder want donker bos beleven wij in onze tijd niet vaak. Met dank aan Natuurmonumenten kunnen jullie deze gebeurtenis dit jaar weer meemaken.

2018 kende een warme meimaand, dit maakte dat vuurvliegjes gemiddeld 12 dagen eerder uitvlogen dan in andere jaren. Maar ik herinner me ook 2015 met een tamelijk koude (en winderige) junimaand, toen heb ik excursies voor 21 juni afgezegd omdat  de vuurvliegjes nog niet te voorschijn kwamen. Boeiende samenhang! Het maakt wel dat 7 juli als excursie verdwijnt.

Data 22 juni en  23 juli.

Stand van zaken op 18 juni

  • 22 juni vol
  • 23 juni vol

Starttijd 21.30 ingang Sint-Jansberg, ingang Maartensweg, einde circa 24.00 (24.15). Route informatie

Opgeven vooraf (voor de excursie van 22 juni vóór 16 juni, voor de excursie van 7 juli vóór 1 juli), maximaal 10 deelnemers en minimaal 6. Deelname wordt bevestigd en je hoort ook tijdig of de excursie doorgaat. Kosten per persoon Euro 15.00 – vooraf betalen op Bomen en Mensen rekening.

 

Comments are closed.

MENU