Boomsymboliek algemeen

Boomsymboliek wortelt in de religieuze traditie en in de volkscultuur. Wereldwijd hebben bomen daardoor een bijzondere, heilige of rituele betekenis gekregen. Bomen symboliseren door hun gestage groei het leven van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel.
Met hun vorm, de bovengrondse takken en de ondergrondse wortels omvatten zij in de Noorse mythologie het hele universum. De es Yggdrasil staat  in verbinding met de wereld van de goden, de wereld van de mensen en met de onderwereld. Zo’n boom wordt een levensboom genoemd. Andere namen voor een levensboom zijn wereldboom of kosmische boom.
In de Christelijke traditie symboliseert de levensboom onsterfelijkheid, de vruchten van een levensboom schenken leven.
In de volkscultuur waren bomen de verblijfplaats van de goden, in de mythologie veranderden (transformeerden) goden gemakkelijk in een boom of een ander natuurwezen.
De druïde uit de Keltische cultuur, denk aan Panomarix uit de Asterix en Obelix verhalen, sneed de ingrediënten voor de toverdrank uit de heilige eik.

Behalve de overgeleverde symboliek van bomen kunnen wij vaardig worden in natuursymboliek. Dit houdt in dat we de symboliek van alle groeiaspecten door het jaar heen met hoofd, hart en handen onderzoeken, eveneens hoe wij deze natuursymboliek in onze dagelijkse leven kunnen  toepassen.

Als je hier vaardig in bent leef je je leven met een natuurlijker levensritme.

Zie hiervoor de buitenactiviteiten.

Zie ook de pagina levensboom of boomkarakters.

 

Comments are closed.

MENU