Geboorteboom

Geboortebomen zijn speciale bomen, kinderen vinden het bijzonder om “hun boom” te bezoeken en te zien groeien.

Geboortebomen planten is een oud gebruik, evenals het meegeven van de placenta als eerste voedsel. Deze ansichtkaart kreeg ik toen mijn zoon 1 jaar was en zijn lindeboom al één jaar in goede grond stond. Het gaf mij een gevoel van verbondenheid met de makers van deze ansicht, ook al ken ik hen niet.
De zoon is inmiddels volwassen, de kleuren van de kaart blauw verbleekt, maar de boodschap blijft duidelijk.

In volksverhalen (bijgeloof) zijn ook “magische” varianten hierop te vinden. Zo was er het gebruik om het badwater waarin de pasgeboren baby gewassen was, over de boomwortels van een appel te gieten als je wilde dat je volgende de kind een jongen zou zijn. Wilde je liever een meisje dan werd het badwater op de boomwortels van een perenboom gegoten.
Het is goed je te realiseren dat bomen doorgaans veel ouder worden dan mensen. Dit kan diverse gevoelens oproepen. Zoals: boompje groot, plantertje dood. Maar natuurlijk ook: goh, wat geweldig dat er levende wezens zijn die zou oud kunnen worden.

Als jij er niet meer bent kan die boom er nog zijn. Als mens kun je je dan wat bescheidener gaan voelen of het leven wat meer relativeren. Net als mensen maken ook bomen allerlei gebeurtenissen in hun leven mee, ook zij moeten weerstand bieden aan stormen en vele andere invloeden van buitenaf.
Je geboorteboom kan een begeleider èn rustpunt zijn in je leven, zowel in fijne als moeilijke tijden. Maar jij bent niet de boom, de boom is niet jou. Verliest de boom een tak dan wil dat niet zeggen dat ook jij een “tak” verliest.

“Geboortebomen” kunnen eveneens geplant worden bij opname in een gezin (adoptie, pleegouderschap). Op symbolisch niveau druk je door middel van een levensboom je zorg en verantwoordelijkheidsgevoel uit.

Comments are closed.

MENU