Herdenkingsboom

Herdenken bij levensbomen

Herdenken kan vele manieren: herdenken bij een levend symbool is bijzonder omdat de groei van de boom een eigen aantrekkingskracht heeft.
Een boom kan het gemakkelijker maken om herinneringen levend te houden. Vooral bij een overlijden is dit belangrijk. Over het algemeen genomen is het het niet goed voor bos en natuur om zomaar as uit te strooien (het werkt vermestend), dat doet Bomen en Mensen dus niet. Dan kun je beter een plaatsje zoeken op een natuurbegraafplaats en een urn plaatsen.

Bram Vermeulen heeft herdenken  mooi verwoord: dood ben ik pas als jij me bent vergeten.

Omdat bomen oud worden kunnen zij lang onze herinneringen begeleiden. Het planten van herdenkingsbomen bestaat al lang, denk aan geboortebomen en bevrijdingsbomen. In vrijwel alle grote religies en culturen spelen bomen een rol. Ze worden meestal “levensbomen” genoemd. De symbolische betekenis van bomen bij rituelen is zeer oud. De verbinding tussen hoog en laag, hemel en aarde (en onderwereld), oud en nieuw, geboorte en dood is een steeds terugkerende rode draad.

De Keltische cultuur kende een aantal “poortwachters” die de weg naar de “andere wereld” (leven na de dood) wezen. Deze poortwachters waren bomen. Het veelvuldig voorkomen van taxus op kerkhoven is hiervan een overblijfsel. Vooral in Engeland, dat lang Keltisch gebleven is, komen zeer oude taxusbomen voor. De taxus is het hele jaar groen en dat symboliseert eeuwigheid.

Louis Mercier, filosoof, 18e eeuw

Een boom planten geeft blijk van vertrouwen in de aarde
Een daad van hoop op de toekomst
Een handeling van naastenliefde jegens toekomstige geslachten
die van zijn vruchten zullen genieten
Wanneer wij er niet meer zijn

Comments are closed.

MENU