Leven met bomen, leven voor bomen

In de loop van mijn leven ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de symbolische betekenis die bomen voor mensen kunnen hebben en natuurlijk in bomen zelf. Ook in deze zin vertegenwoordigen bomen een enorme rijkdom en ze bieden talloze metaforen voor het dagelijkse leven. Ik draag mijn kennis en ervaring in deze graag over. Tevens draagt elke boom een steentje bij aan een groenere en natuurlijkere leefomgeving.

De betekenis van bomen voor mij persoonlijk: mijn gezondheid is positief beïnvloed door het zoeken van rust bij bomen. Een wereld zonder bomen of bos is voor mij ondenkbaar. De rust en dynamiek die van de natuur uitgaat is van beslissende invloed op de kwaliteit van het leven.
Ik ben vlakbij een bos geboren en voel me altijd erg thuis in het bos van mijn jeugd, maar ook in andere bossen. Geen betere ontspanning dan een boswandeling.

Bomen in parken, langs straten en in de stedelijke omgeving maken het samenwonen en leven in een wijk gemakkelijker, de preventieve werking van bomen en groen is groot. Bomen maken een wereld van verschil, zeker als de bomen al ouder zijn. Helaas verdwijnt er juist in de stedelijke omgeving steeds meer groen, tuintjes worden steeds vaker “stenen tuinen” en bomen krijgen niet de kans om oud te worden.
Oude bomen bekijken (parken, landgoederen) of in oude bossen wandelen is een van mijn favoriete buitenactiviteiten.

Bomen inspireren me tot tekenen, schilderen, ze geven “gewoon” een speciaal gevoel, ze helpen me het leven te relativeren, ze geven rust. Ik kan me geen wereld zonder bomen voorstellen, zij zijn voor mij symbolen van eeuwig leven.

Elke nieuw geplante boom draagt een steentje bij aan een groenere, natuurlijkere en daardoor socialere leefomgeving.

Met Bomen en Mensen hoop ik een bijdrage te leveren aan de betrokkenheid van mensen op bomen, ik hoop dat meer mensen gelukkig worden door meer met bomen om te gaan en dat er simpelweg meer bomen gaan groeien of de kans krijgen om oud te worden.

Comments are closed.

MENU