Levensboom of boomkarakter

Wat zijn boomkarakters?

Veel mensen weten intuïtief welke boom ze mooi vinden en hebben mogelijk al (jaren) een levensboom. Je thuis voelen in een bepaald landschap is een goed vertrekpunt om je levensboom te ontdekken. De weidsheid van de polder wordt door andere bomen gemarkeerd dan het meer gesloten karakter van een bos. Liefhebbers van stadsparken kiezen andere bomen dan liefhebbers van de duinen.

Bomen en Mensen helpt bij het kiezen van de juiste boom. Dit kan door een boomkarakter te gebruiken of op andere wijze een levensboom te kiezen. Een boomkarakter zie ik niet als een weerspiegeling van je levensloop, maar als een manier om op andere wijze naar “je jaarringen” te kijken.

Het maken van een klein boekje met wetenswaardigheden over de boom, de persoon die de boom plant en welke gebeurtenis men herdenkt versterkt daarna de symbolische waarde.
In overleg met alle betrokkenen geeft Bomen en Mensen dit vorm, helpt bij het illustreren en zorgt desgewenst voor de afwerking (prijs op aanvraag). De ene keer zal het nodig zijn dat ik veel doe, de andere keer is het voldoende de boomplanter te stimuleren om zelf aan het werk te gaan en draag ik alleen de kennis aan (en dat kost doorgaans niets). Als je wilt kan ik bij het daadwerkelijke planten aanwezig zijn.
Ik heb veel materiaal tot mijn beschikking en ben voldoende creatief om een en ander in tekst en beeld te kunnen verwerken en de boom levendig over het voetlicht te kunnen brengen. Bomen en Mensen kan ook een eenvoudig ritueel om je symbolisch met een levende boom te verbinden uitvoeren of je helpen bij het zoeken naar een ritueel. Mijn motto: hou het simpel.  De rode draad die ik hanteer is jouw boom èn jouw (levens) verhaal bij de boom vormgeven.
Boomkarakter.

Bomen een bijzondere betekenis toekennen is waarschijnlijk zo oud als de mensheid. Elke cultuur had daar eigen opvattingen over èn gebruiken in. Tegenwoordig is de band band met de natuur vaak minder sterk. Voor een deel omdat we stedelijk zijn gaan leven, het bos is simpelweg verder weg, een park ervaart niet iedereen als natuur. Voor de Kelten (Europese bevolking in de bronstijd) was de natuur bezield, zij kenden geen persoonlijk god. Die kwam pas na de Romeinse tijd. De Kelten hadden geen schrift, maar gebruikten runen om de betekenis duidelijk te maken. De link laat een van meest simpele voorbeelden zien. Deze zijn pas eeuwen later omgezet in huidge verhaaltjes die je onder de boomkarakters (boomhorocoop) vindt. Mijn idee is dat de Kelten deze verhalen niet zo hebben geschreven, zij zijn teveel van “onze tijd”. Ondanks dat kunnen ze je helpen als je verder geen voorkeursboom of levensboom hebt. In sommige situaties – zoals bij een geboorteboom – vind ik dit echter ongewenst, het loopt de kans een “voorspellende” boom te planten.

Beide boomkalenders zijn aardige èn laagdrempelig opstapjes om bomen (of struiken) te leren kennen. Bomen zijn echter zoveel meer dan “een boomhoroscoop”.

Er is een schat aan literatuur over bomen en hun symboliek, het is zonde om deze rijkdom te verengen tot 21 of 13 bomen. Bomen en Mensen stimuleert mensen om hun eigen symbolische betekenis bij een boom te ontdekken. In elke tijd kunnen weer nieuwe symbolen of betekenissen ontstaan. Daarnaast kun je simpelweg je eigen symboliek bij een boom hebben gevonden; bijvoorbeeld een boom die je troost.

De taxus – toch al rijk beladen met symboliek – heeft in onze tijd opnieuw een belangrijke betekenis gekregen. Uit vers gesnoeid materiaal wint men taxol, een belangrijk medicijn om kanker te bestrijden. De werking van taxol was echter al in de klassieke tijd bekend. Op de foto een taxus van meer dan 1200 jaar (Engeland).

En dan de berk, vaak verguisd vanwege zijn enorme hoeveelheid stuifmeel en fijne, overal doorheen glippende zaadjes: uit deze boom wordt xylitol gewonnen, een belangrijke vervanger van suiker. Velen van ons zullen xylitolkauwgom kennen. Je schijnt er ook “een dipje ” mee weg te kunnen kauwen.

Levensbomen dienen zich soms als vanzelf aan. Veel mensen hebben affiniteit met een bepaalde boom, dat is natuurlijk een mooi vertrekpunt. Weer andere mensen voelen zich sterk aangetrokken tot oudere bomen, deze worden ervaren als aantrekkelijk, rustgevend, vertrouwd en wijs. Je kunt zelfs meerdere bomen als levensboom beschouwen. Een symbolische verbinding is eveneens waardevol.
Bomen en Mensen helpt je om jouw individuele betrokkenheid op bomen in een verhaal, of beeld vorm te geven. Jouw keuze om een bepaalde boom te planten en de gebeurtenis die je daarmee herdenkt zijn de rode draad. Daarmee heb je een concreet stukje levensverhaal in handen.

Mocht je weinig bomen kennen: Bomen en Mensen gaat met je op stap om je te helpen kiezen.

Boomkalenders BenM uitleg 2017 om meer over (soorten) boomkarakters en het ontstaan ervan te lezen. Wil je vooral weten wat ik als Bomen en Mensen ervan vindt, begin dan op pagina 8-9.

 

MENU