Samenkomstboom

Samenkomst of verbindingsbomen zijn bomen waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een variant op de oude dorpspomp.

Een boom kan een rustpunt zijn/worden in een (nieuwe) wijk.
Wijkbewoners kunnen samen een grotere boom kopen en deze op een centrale plaats planten. Er kan een mooie bank bijgeplaatst worden.
Er ontstaat op deze manier een ontmoetingsplek bij een levend organisme. De boom groeit met de wijk mee.

In het verleden werd onder een lindeboom – die in het centrum van dorp stond -rechtgesproken. Dat gebeurt nu in een rechtbank. Maar een linde of een andere boom kan getuige zijn van het wel en wee en de ontwikkelingen van een wijk en haar bewoners. “De dorpspompen” van vroeger – waar wel en wee bij werd besproken – zijn grotendeels verdwenen.
Schoolpleinen functioneren soms als dorpspomp, helaas ontbreekt dan meestal de boom.
Samen een zelfde symboliek delen werkt verbindend, maar de boom geeft ook een eigen soort herkenbaarheid aan de wijk. Oudere bomen maken doorgaans de omgeving mooier, weldadiger, rustgevender. Ze vergroten de leefbaarheid.
Woon je in een wijk met kwijnende gemeentebomen: sla de handen in elkaar en verbeter de omgeving door met elkaar een mooie boom uit te zoeken en daarbij de belangrijke gebeurtenissen te bespreken of met elkaar te delen.
Maak het schoolplein mooier en plant met kinderen, ouders en school een paar stevige bomen om bij en onder te staan (en waar de kinderen in mogen klimmen).
Sommige oudere mannen uit mijn geboortedorp creeërden lang geleden al hun eigen hangplek. Sommige bosbankjes werden steevast op vaste tijden door hen bezocht. Daar werd heel wat afgeboomd.

Comments are closed.

MENU